WebLogic‎ > ‎

Certification


Oracle announced WebLogic 11g System Expert Certificate

1. WebLogic Product Installation

Amazon.com Widgets Install the JDK/JRE if required on supported platforms (if not included with jar distribution)
Install BEA WebLogic Server on supported platforms
Install and configure WebLogic Server service packs and patches
Install Web Server plug-ins if required on supported platforms
Essential:

An understanding of the WebLogic Server components and how they can be installed 

Un-formal Questionnaire we have prepared for people who wish to write WebLogic System Administration Certification

 

1. Net installer is preferred over the package installer if you want to install select components using only the Custom option and have access to the Internet.

a. True

b. False

Answer: a

Net installer has a smaller footprint and is preferred if you want to use the Custom option and install a selected number of products. Package installer is good for the default (all  components selected) option. Net installer requires access to the Internet to incrementally download and install software bytes.

 

2. You want to install WebLogic Server to use 64-bit JDK and

JVM because you intend to use more than 4 GB heap sizes.Which WLS installation package would you use?

a. ./wls1033_linux64.bin

b. java –jar wls1033_generic.jar

c. ./runInstaller

d. setup.exe

 

Answer: b

There is no bundled JDK, so install that first, then the generic JAR file.

 

3.  Which JDK does Oracle WebLogic Server 10.3.3 come bundled

with for a 32-bit Linux platform?

a. Sun SDK 1.6

b. JRockit SDK 1.6

c. Both

 

Answer: c

Both are shipped with 32-bit Oracle WebLogic Server 10.3.3. There are 64-bit JDK versions available for download from OTN.

 

4. Which directory within a domain directory is used to maintain its configuration repository?

a. /console

b. /cache

c. /config

d. /logs

e. /AdminServer

Answer: c

Changes made to a domain’s configuration are recorded on the file system in the /config

directory.


5. Invoke the domain Configuration Wizard by using _____.

a. config.sh under <WL_HOME>/common/bin

b. config_builder.sh under <WL_HOME>/common/bin

c. pack.sh

Answer: a

config_builder.sh is used to invoke the Domain Template Builder.


6. What is the main configuration file for the domain called?

a. configuration.xml

b. wlsconfig.xml

c. wls.xml

d. config.xml

 

Answer: d

The central domain configuration file is called config.xml and it resides in the config

subdirectory of the domain’s root directory.

 


7. Which of the following statements is NOT true?

a. Managed servers in a domain may run a different OS version of Oracle WebLogic Server (for example, Windows + Linux.

b. A domain comprises only the administration server, only the managed server, or the administration and managed servers.

c. The administration server stores the configuration information and logs for a domain.

d. The administration server in a domain must run the same or later version number of Oracle WebLogic Server as the managed servers in the domain.

 

Answer: b

A domain must consist of one administration server. Managed servers are optional.


8. Where are all users, groups, and roles stored by default?

a. Oracle Database 11g

b. Derby database

c. Oracle Internet Directory

d. LDAP store of the administration server

 

Answer: d

By default, database security is disabled—that is, all users, groups, and roles are stored in the embedded LDAP store of the administration server.


9. Invoke the Template Configuration Wizard using _____.

a. config.sh under <WL_HOME>/common/bin

b. config_builder.sh under <WL_HOME>/common/bin

Answer: b

config_builder.sh is used to invoke the Domain Template Wizard.


10. When you create a new domain to automatically support Oracle WebLogic Server, which template is it based on by default?

a. wlst.jar

b. ws.jar

c. web_server.jar

d. server.jar

e. wls.jar

Answer: e

If you create a new domain and if you choose to have the domain configured automatically to support the WebLogic Server option, the domain is based on the default wls.jar template that is found in the <WL_HOME>/common/templates/domains directory.


11. Which of the following can you use to create a domain template?

a. The pack command

b. config_temp.sh

c. The Administration Console

d. config_builder.sh

e. The WLST offline command-line tool

Answer: a, d, e

You can create domain templates using the following:

• The WLST offline command-line tool

• The pack command

• The Domain Template Builder, also known as config_builder.sh


12. Which link would you click in the console to add or remove columns to or from a monitoring page?

a. Customize this table

b. Change Monitoring View

c. Update Columns

d. Manage Preferences.

Answer: a

Remember that the Monitoring tab for resources such as servers and connection pools displays statistics in a tabular format. The “Customize this table” link enables you to control the columns displayed in one of these tables.

WLST communicates with Oracle WebLogic Server’s ____ to retrieve and update resources on a running server.

a. Templates

b. Logs

c. MBeans

d. Scripts

Answer: c

 WLST is based on JMX, which supports remote server management through MBean objects.


13. The ______ panel in the Administration Console uses a tree to represent your domain resources.

a. Preferences

b. Domain Structure

c. How do I?

d. Change Center

Answer: b


14. The Domain Structure panel organizes your domain’s resources, such as servers and application deployments.
The Administration Console is unavailable if the administration

Server is shut down.

a. True

b. False

Answer: a


15. The administration server runs the Administration Console. Therefore, the Administration Console is unavailable whenever the administration server is unavailable.
Both the administration server and the managed servers can be  started by using the Administration Console.

a. True

b. False

Answer: b

You cannot start the administration server using the Administration Console. The Administration Console is an application that runs on the administration server.

 


16. Using WLST’s _____ mode, you can supply commands one at a time and get immediate feedback.

a. Management

b. Operational

c. Sequential

d. Template

e. Interactive

 

Answer: e

In Interactive mode, you can quickly prototype or troubleshoot some WLST commands.

 


17. subdirectories for administration and managed servers. The servers directory contains one subdirectory for each WebLogic Server instance in the domain. If you do not see the

subdirectory for each WebLogic Server instance in your domain, it means that:

 

a. The WebLogic Server instance is not correctly configured.

b. The patch level is not correct.

c. The administration server is unable to communicate with the managed servers.

d. The WebLogic Server instance has not been started since it was created.

 

Answer: d

The servers directory that contains the subdirectories for the administration and managed servers is created the first time the servers are started. This directory contains one subdirectory for each WebLogic Server instance in the domain. The subdirectories contain data that is specific to each server instance.

 


18. Which of the following will happen if you run startWebLogic.sh without any options?

a. It invokes java weblogic.Server.

b. It starts the managed servers associated with the administration server.

c. It sets the environment using setDomainEnv.sh.

d. It starts the administration server.

 

Answer: a, c, d

startWebLogic.sh does not start the managed servers. It sets the environment variable using setDomainEnv.sh and invokes java weblogic.Server, which starts the administration server.

 


19. Which of the following options would you use to create a managed server?

a. Domain Configuration Wizard

b. Administration Console

c. Command line (WLST)

Answer: a, b, c

You can create the managed server using either the Domain Configuration Wizard, the

Administration Console, or the WLST create command.

 


20. You can use boot identity files to start the following without  being prompted for the administrator username and password.

a. Managed servers

b. Administration server

c. Both

 

Answer: c

You can use the boot.properties file to start both the administration and managed servers. The boot.properties file can be different for each server instance in the domain.

 


21. Which of the following is true when the administration server is down?

a. Domain log entries are unavailable.

b. Managed servers can start in MSI mode.

c. The Administration Console and management tools are unavailable.

d. At boot time, managed servers read a local copy of config.xml, SerializedSystemIni.dat,       and boot.properties (optional.

e. You cannot change the configuration of the managed servers that are running in MSI mode until communication with the administration server is restored.

f. The Node Manager can start the managed servers in MSI mode.

 

Answer: a, b, c, d, e

You cannot use the Node Manager to start a server instance in MSI mode, but you can use it only to restart it. For a routine startup, the Node Manager requires access to the administration server. If the administration server is unavailable, you must log on to a managed server’s host machine to start the managed server.

       


22. You can start a managed server using WLST and without using a Node Manager.

a. True

b. False

Answer: b

If you do not use a Node Manager, WLST cannot start managed servers. This method is available only to start the administration server.


23. Which of the following statements is true?

a. There is one Node Manager for each machine.

b. There is one Node Manager for each domain.

e. There is one Node Manager for each cluster

Answer: a

Although optional, there is no more than one Node Manager associated with a machine (host. The administration and managed servers on a single machine are managed by one Node Manager


24. To start a managed server using the Administration Console, a Node Manager must be configured on the machine where the managed server resides.

a. True

b. False

Answer: a

A managed server is assigned to a machine. A Node Manager must be configured on the machine and

started in order to start the managed server using the Administration Console.

   


25. Which is NOT a standard severity level for Oracle WebLogic Server log messages?

a. Debug

b. Transaction

c. Info

d. Notice

e. Error

Answer: b

Info, Debug, Notice, and Error are all valid log message severities. Though log messages canhave an optional Transaction ID attribute, it is not a severity level

    


26. Which environment supports FastSwap?

a. Production Mode, archived files

b. Production Mode, expanded files

c. Development mode, archived files

d. Development mode, expanded files

e. All of the above

Answer: d

You must also have <fast-swap>true</fast-swap> in the weblogic.xml file


27. What is the web.xml tag indicating the test point for testing

applications?

a. <welcome-file>

b. <test-point>

c. <deploy>

d. <monitor>

e. <debug>

Answer: a

The <welcome-file> pair of tags is within a <welcome-file-list> pair of tags

 


28. It is possible to deploy an exploded directory that contains JAR files.

a. True

b. False

Answer: b

You must manually explode anything tarred, zipped, jarred, or otherwise archived in an exploded directory before it can be used

      


29. A ____________ is a reusable Oracle WebLogic Server application that can be referenced by other deployed applications.

a. Java library

b. Shared library

c. Web library

d. Composite library

e. Reference library

Answer: b

Remember that applications can be deployed to WebLogic as shared libraries to facilitate code reuse.

 


30. Which of the following is NOT a supported type of application in Oracle WebLogic Server?

a. Enterprise application

b. EJB application

c. Process application

d. Web service application

e. Web application

Answer: c

Currently, there is no Java EE or WebLogic application type named Process application

 


31. Identify the valid Oracle WebLogic Server deployment descriptor files for configuring applications.

a. weblogic-webapp.xml

b. weblogic-ejb-jar.xml

c. weblogic.xml

d. weblogic-application.xml

e. weblogic-library.xml

Answer: b, c, d

         


32. Which is NOT true about the deployment plans in Oracle WebLogic Server?

a. Overrides values in application descriptors

b. Can be created by Oracle WebLogic Server during deployment

c. Is packaged within an application archive

d. Is an XML file

e. Can be created with weblogic.PlanGenerator

Answer: c

Remember that deployment plans are not packaged within an application, so that the same

application can be reused in multiple deployment environments

 


33. When an application is in the ___________ state, it is distributed to the servers, but is not yet available to clients.

a. Activated

b. Staged

c. Targeted

d. Prepared

e. Loaded

Answer: d

Remember that before the Activated phase, applications first enter the Prepared phase

 


34. Name four techniques or tools that can be used to deploy new applications to Oracle WebLogic Server.

a. Administration Console

b. WLST

c. weblogic.PlanGenerator

d. weblogic.Deployer

e. JMS

f. Autodeployment

Answer: a, b, d, f


35 Which is NOT an available configuration attribute for a JDBC data source?

a. Host name

b. queue size

c. Test frequency

d. Initial capacity

e. Capacity increment

Answer: b

All these are valid settings for a data source except queue size. Data sources use connection pooling, but not a queue.


36. Which are the two levels of data sources available in Oracle WebLogic Server?

a. Connection

b. Web

c. Application

d. Process

e. System

Answer: c, e

Remember that system data sources are scoped to the domain, whereas application data sources are

deployed as part of an application


37 Client applications look up data sources from the local server’s

___________ tree:

a. Application

b. Web

c. LDAP directory

d. JNDI

e. System

Answer: d

                


38. Which are the correct messaging model and JMS destination type associations?

a. queue: Publish/Subscribe

b. queue: Point-to-point

c. Topic: Publish/Subscribe

d. Topic: Point-to-point

Answer: b, c

Remember that a JMS
queue is for simple point-to-point messaging, whereas a topic is for

Publish/Subscribe messaging in which messages are broadcast to all listening consumers.

 


39. Which are the available resource types within an Oracle WebLogic Server JMS module?

a. Connection factory

b. queue

c. Topic

d. Server

e. Store

Answer: a, b, c

Remember that JMS destinations (queues and topics) and connection factories are commonly deployed as part of a JMS module

       


40. Which is a benefit of multitier cluster architecture?

a. Requires fewer servers compared to the basic architecture

b. Possibility to load-balance method calls to clustered EJBs

c. Easier security implementation

d. None

Answer: b

With multitier architecture, you can balance load on EJBs clustered across multiple servers

 


41.  In a multitier cluster architecture where you want to loadbalance EJB objects, you configure them:

a. Within one cluster

b. In different clusters

c. Along with the Web-tier clients in the same server

d. In different domains

Answer: a

Load balancing in Oracle WebLogic Server works within a cluster. You cannot load balance across multiple clusters or domains. Because you intend to use multitier cluster, the Web server and EJB objects need to be separated. So options 2, 3, and 4 are not applicable in this case

       


42. Which of the following is NOT an available configuration attribute associated with Oracle WebLogic Cluster?

a. Messaging mode

b. Multicast TTL

c. Multicast port

d. Broadcast server

Answer: d

Remember that although clusters support a messaging mode for broadcast communication (unicast or multicast), there is no attribute called broadcast server.

     


43. Select all valid values for the persistent store type element in weblogic.xml.

a. file

b. replicated

c. unicast

d. async-replicated-if-clustered

e. jdbc

f. async-wan

Answer: a, b, d, e


44. Which two Oracle WebLogic Server features can be used to control the destination servers that are used for in-memory replication?

a. Web service

b. Replication group

c. Data source

d. Node Manager

e. Machine

Answer: b, e

Remember that clustered servers use machine and replication group boundaries to select

destinations for replicated sessions


45. Which is NOT associated with in-memory replication?

a. Cookie

b. Secondary

c. Session

d. Schema

e. Primary

f. Synchronous

Answer: d

By default, in-memory replication involves both the synchronous creation of secondary copies of primary sessions and the tracking of these primary and secondary copies with cookies

 


46. Which types of replication configuration are allowed for EJBs?

a. JDBC

b. File

c. InMemory

d. None

Answer: c, d

Other types of replication are available for the replication of only HTTP sessions


47. The Hostname Verifier is one measure for combating this type of attack:

a. Large buffer

b. Connection starvation

c. Man in the middle

d. User lockout

Answer: c


48. To counter connection starvation attacks, you can set:

a. Max Post Size

b. Post Timeout

c. Hostname Verifier

d. User lockout

Answer: b     


49. What mode must the Middleware software be in to perform a full backup?

a. Online

b. Offline

c. Either online or offline

d. Neither. A full backup is technically impossible

Answer: b

To be consistent, the Middleware software must be completely stopped.


50. What is another name for an inconsistent backup?

a. Hot

b. Cold

c. Either online or offline

d. Broken. If it is inconsistent, there is something wrong with it.

Answer: a

In a hot backup, the files are inconsistent—that is, some files may have different time stamps and need to be reconciled via a transaction log.

 


51. When making a TAR backup in UNIX, what is a key point to remember?

a. Make it from the lowest directory possible, as far from root as practical.

b. Make sure that you perform the backup signed on as the owner of the Middleware Home directory.

c. Make sure that you preserve the original owner, group, and permissions.

d. Make sure that all Middleware processes are stopped

Answer: c

In TAR, use the –p option to preserve the permissions


52. The configuration archive is enabled by default.

a. True

b. False

Answer: b

You need to enable the configuration archive by selecting Domain > Configuration > General >Advanced

 


53. What happens if you have a backup administration server?

a. You are allowed to have only one administration server. If it fails, the managed servers run in MSI mode until your one administration server comes back.

b. It runs simultaneously with the primary administration server in a load-sharing mode.

c. It can run in a warm standby keeping itself in sync with the main administration server.

d. It must be in cold standby and you have to sync it with the main administration server manually

Answer: d

You can have only one administration server at a time; the backup administration server must be Cold.

               


54.Name four valid Jython keywords.

a. def

b. deploy

c. try

d. for

e. import

Answer: a, c , d, e

 


55. Which is not a WLST command included in a WLS installation?

a. connect()

b. cd()

c. move()

d. ls()

e. getMBean()

Answer: c


56. Name three capabilities of Oracle Guardian.

a. Trigger email notifications.

b. Generate support request artifacts.

c. Check domains for common problems.

d. Create a domain inventory.

e. Monitor server performance.

Answer: d

               


57. Name three capabilities of Oracle Guardian.

a. Trigger email notifications.

b. Generate support re
uest artifacts.

c. Check domains for common problems.

d. Create a domain inventory.

e. Monitor server performance.

Answer: b, c, d


58. Signatures are organized into ______.

a. Domains

b. Annotations

c. Shortcuts

d. Bundles

e. Agents

Answer: d


59. Name three Guardian signature severity levels.

a. Warning

b. Notice

c. Error

d. Info

e. Critical

Answer: a, d, e

 

60. Which of these is not a component of WLDF?

a. Watch

b. Image Capture

c. Archive

d. Guardian

e. Harvester

Answer: d


61. Which of these is not an available option when you configure a collected metric?

a. Type

b. Method

c. Attribute

d. Instance

e. Period

Answer: b

 

62. Name three types of WLDF notifications.

a. JDBC

b. SNMP

c. SMTP

d. JMS

e. FTP

Answer: b, c, d

 

63. In the WLDF console, a chart can include zero or more ____.

a. Graphs

b. Ports

c. Watches

d. Views

e. Flags

Answer: a

 


64. Which of the following is not an available action for a WLDF monitor?

a. Start Server

b. Stack Dump

c. Elapsed Time

d. Display Arguments

e. Thread Dump

Answer: a

 


65. What is the name of the deployment descriptor used to configure application-scoped instrumentation?

a. weblogic-monitor.xml

b. weblogic-diagnostics.xml

c. weblogic-wldf.xml

d. weblogic-ext.xml

e. weblogic.xml

Answer: b

 


66. Custom monitors include a _____ to identify one or more locations within your application code.

a. Dye Mask

b. Harvester

c. Join Unit

d. Pointcut

e. Context

Answer: d

        


67. Garbage collection algorithms based on object age organize JVM memory into _____.

a. Locks

b. Heaps

c. Generations

d. Classes

Answer: c


68.Which of these is not an environment variable used by WLS start scripts?

a. HEAP_ARGS

b. JAVA_VENDOR

c. JAVA_OPTIONS

d. USER_MEM_ARGS

Answer: a


69. Name three tools included with either the JRockit SDK or Sun JDK.

a. jstat

b. jrcmd

c. jopt

d. joracle

e. jstack

Answer: a, b, e


70.Which JRMC component provides real-time monitoring of the

CPU, JVM memory, and JVM threads?

a. Memory Leak Detector

b. Java Browser

c. Management Console

d. Runtime Analyzer

e. Latency Events

Answer: c.

      
71. Which of the following is not a standard Java error type?

a. ClassCastException

b. StackOverflowError

c. NoClassDefFoundError

d. JVMBuildError

e. NullPointerException

Answer: d


72. Name three entities that receive their own dedicated class loaders in WLS, by default.

a. Diagnostic modules

b. JVM classpath

c. Transaction log

d. EJB modules in an EAR

e. Web application

Answer: b, d, e


73. Which of these is not a type of WLS thread?

a. Service Producer

b. Socket Reader

c. Execute

Answer: a


74. A work manager can be associated with a ____. (Choose two of the following responses.)

a. Standby

b. Request Class

c. Staging Mode

d. Constraint

Answer: b, d


75. Which of the following would not typically cause a deployment failure?

a. Missing deployment descriptor

b. Performance pack disabled

c. Wrong library version

d. Lock held by another user

e. Web URI already in use

Answer: b

 


Documentation Reference(s):

Amazon.com Widgets


www.onlinedegreeadvantage.com